Byte webdesign logo
15-06-2015

Zelf bepalen welke info Google van u bewaart?

Google maakt het sinds deze week gemakkelijker om te zien wat google allemaal over de gebruiker weet. Het bedrijf bundelt alle informatie over privacy in een duidelijk overzicht én maakt het gemakkelijker om die gegevens aan te passen.

Lees hier meer

Google is er duidelijk over: 'Advertenties maken gratis webservices en inhoud mogelijk'. Google wil die advertenties zo gericht mogelijk kunnen aanbieden, en wil daarvoor zo veel mogelijk informatie van die gebruiker. Maar: 'Wij verkopen uw persoonlijke gegevens niet', verzekert Google.

Het bedrijf wil met de nieuwe site privacy.google.com gebruikers duidelijk maken welke gegevens allemaal worden bijgehouden. En dat zijn er flink wat. Maar het nieuwe overzicht maakt het ook gemakkelijker dan ooit om te kiezen welke info Google wel en welke data niet van u mag bewaren:

Bepaal of Google uw interesses mag weten

Google legt 'op basis van uw activiteit in Google-producten' een lijst van onderwerpen aan die u mogelijk interesseren om zo reclame meer persoons gericht te kunnen maken. U kunt die lijst raadplegen en indien nodig aanpassen. Meer info waarom u bepaalde advertenties te zien krijgt, is te vinden in het overzicht 'Over Google-advertenties'.

Stel in of Google uw zoekgeschiedenis mag bijhouden

Google houdt al uw zoekopdrachten bij, tenzij u surft in de zogenaamde incognitomodus. En niet alleen de opdrachten worden opgeslagen, ook de resultaten houdt Google bij, 'waaronder resultaten uit informatie op uw apparaat (zoals recente apps of namen van contacten die u heeft opgezocht)'. De zoekgeschiedenis kunt u beheren bij 'Accountgeschiedenis'.

Spreken is anders dan typen

Google bewaart gegevens van gesproken zoekopdrachten nog afzonderlijk. 'Spraak- en audio-activiteit helpt uw stem te herkennen en spraakherkenning te verbeteren door uw spraak- en audio-inputs op te slaan in uw account.

Video's zijn anders dan tekst

Ook zoekopdrachten op YouTube houdt Google nog apart bij zodat 'u in het vervolg sneller kunt zoeken en betere video-aanbevelingen krijgt'. En ook die gegevens kunnen worden aangepast.

Kies of Google uw browse- en app-activiteit onthoudt

Dat Google uw zoekopdrachten bijhoudt klinkt voor de meeste mensen wel logisch. En gebruikers die inloggen bij de Google-browser Chrome weten meestal ook wel dat hun surfgedrag wordt bewaard. Het bedrijf slaat echter ook appgeschiedenis op, en uitloggen betekent misschien niet helemaal wat u denkt. 'Uw zoek- en advertentieresultaten kunnen worden aangepast op basis van zoekactiviteiten op uw apparaat, als u bent uitgelogd', luidt het. Meer info hierover, en manier om dat uit te schakelen staat op de pagina 'Google Web- en app-activiteit'.

Mag Google weten waar u bent?

Het feit dat Google locatiedata bewaart, heeft al een paar keer geleid tot verontwaardiging. 'Met Locatiegeschiedenis wordt een kaart gemaakt van waar u naartoe gaat met uw ingelogde apparaten. Hierdoor kunt u bijvoorbeeld beter zoeken op kaarten en krijgt u betere routebeschrijvingen.

Volgens het bedrijf krijgt de gebruiker zo 'de meest nauwkeurige resultaten en suggesties'. Wanneer u de optie inschakelt geldt dit voor alle toestellen waarop u ingelogd bent met uw Google-account. Via het menu 'Apparaatgegevens' kunt u de data beheren.

← Gebruiksvriendelijke formulieren De google april 2015 update
Copyright B-yte Multimedia Design door Byte Webdesign. | Disclaimer | Sitemap